IklasaVG50god.jpg

Обележено 50 година од матуре прве класе ученика Војне гимназије

15. 06. 2024

Прва класа ученика Војне гимназије обележила је данас, свечаном академијом у тој војној школској установи, 50 година од матуре. Свечаности су присуствовали бивши и садашњи ученици, наставници, некадашњи начелници Војне гимназије, а посебни гости били су унука и унук оснивача те школе, генерал-потпуковника авијације Виктора Бубња, који је у то време био начелник Генералштаба ЈНА. 


Присутне је поздравио, у име домаћина, начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић, који је истакао да се много тога променило од завршетка њиховог школовања. 
– Једна ствар остала је иста – Војна гимназија до дана данашњег има часну мисију, а то је да Војној академији обезбеди довољан број кадета, који су већ навикнути на војнички живот, рад и дисциплину и који су у довољној мери спремни и способни да наставе студијске програме на Војној академији – рекао је пуковник Благојевић и честитао јубилеј бившим ученицима нагласивши да је то јубилеј читавог војног школства и додао да ће се следеће године обележити још један велики јубилеј – 175 година Војне академије, која је, како је истакао „млађа само од Правног и Филозофског факултета у Београду“. 


У име Организационог одбора говорио је генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић, ученик прве класе Војне гимназије. Он је захвалио свима који су помогли да се одржи свечана академија.
– Тачно пре 50 година, на овом истом месту, у простору и величанственој згради Војне гимназије, нама су уручене Дипломе о завршетку школовања, на основу стечених знања, пребогатог образовања и надасве васпитања за будући живот. Имали смо срећу да постанемо ученици прве класе Војне гимназије и да нас образују и васпитавају у то време, усуђујем се рећи, најбољи професори у Србији – рекао је генерал Ковачевић и подсетио на професоре који су оставили траг у њиховим животима, на школске предмете које су учили, вештине које су стекли и бројне активности које су пратили те додао да им је све то било омогућено захваљујући првом директору пуковнику Душану Пујићу и његовим сарадницима. 


Присутнима су се обратили и начелник прве класе потпуковник у пензији Будимир Коцић, професор физике Владимир Бранковић и један од ученика прве класе пуковник у пензији Миљко Ерић. 


Свечану академију музичким наступом обогатио је Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Септембар 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас