Muzeji foto 1.jpg

УЧЕНИЦИ ВОЈНЕ ГИМНАЗИЈЕ У ПОСЕТИ ИСТОРИЈСКОМ И КУЛТУРНОМ НАСЛЕЂУ

10. 10. 2024

Ученици Војне гимназије посетили су Историјски музеј Србије који се налази на Тргу Николе Пашића и Конак кнеза Милоша на Топчидеру. 

У овим музејским установама које представљају праву ризницу материјалних сведочанстава историје Србије и интерпретирају знања о историји Србије и прошлости српског народа ученици су имали прилику да уживају у изложбеним поставкама. Имајући у виду да Историјски музеј Србије у текућој години обележава шесту деценију свог постојања изложбена поставка пред посетиоце износи највредније предмете из заоставштине две нововековне српске династије – Карађорђевић и Обреновић.

Ученици су се упознали са предметима који су припадали родоначелницима и њиховим наследницима из династија Карађорђевић и Обреновић, као и са периодом преднемањићких и немањићких владара, падом српске средњовековне државе под османлијску власт, као и периодом српске Деспотовине.

Сваки изложени предмет има своју причу, а ученике Војне гимназије, веома су заинтересовале прича о златној круни изливеној од гвоздене ручке топа вожда Карађорђа, као и прича о инсигнијама краља Петра I Карађорђевића – копча за плашт, шар, жезло и крунидбени плашт од венецијанског плиша и свиле оивичен хермелином.

Током посете изложби ученици су се упознали са реконструкцијама круна и одежди српских средњовековних владара, израђених у циљу освежавања колективног сећања на овај период српске историје. Реконструкција престола краља Петра I Карађорђевића заузима посебно место у овој поставци имајући у виду да је краљ Петар I Карађорђевић крунисан пре тачно 120 година.

Поставку су употпунила оригинална дела Арсенија Петровића, Ђорђа Теодоровића, Стевана Тодоровића, Уроша Кнежевића, Паје Јовановића, Уроша Предића и многих других значајних српских уметника.

Војна гимназија наставља са неговањем и чувањем традиција и подизањем свести о важности српског културног, материјалног и нематеријалног наслеђа.

Обилазак изложбених поставки, својевстан је пут кроз живот династија Карађорђевић и Обреновић. Након посете Историјском музеју Србије и Конаку кнеза Милоша, делови богате историје, културе и традиције српског народа и српске државности постали су много јаснији и приближнији свим ученицима Војне гимназије.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Октобар 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас